donderdag 3 januari 2013

Berchem

Na het feestgedruis, tijd voor het inzetten van een nieuw werkjaar. Dat doe ik vandaag door naar Antwerpen te reizen voor overleg over onze nieuwe vestiging in Berchem. Ik zal vanaf nu vaker de trein nemen naar Antwerpen en bedacht gisteren dat ik beter de vertrekuren goed leer kennen....

Waarom een nieuwe vestiging? En waarom niet mobiel?

De Natuurfrituur werd opgericht om tewerkstelling te creĆ«ren in de sociale economie, dus voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die definitie zegt natuurlijk evenveel over de arbeidsmarkt als over de personen uit die 'doelgroep'.  Om echter volwaardig als sociaal economie bedrijf - het nieuwe woord is maatwerkbedrijf- te functioneren, moeten we voldoende werkplaatsen hebben, zodat we ook een werkplaatsbegeleider en een administratieve kracht kunnen aanwerven.

Daarnaast kwam er ook telkens de vraag van smullende feestvierders, waar wij de catering verzorgden: "Waar kunnen wij uw frietjes nog eten, waar kunnen wij frietjes halen?". Nergens, want er zijn geen 'vaste' vestigingen van De Natuurfrituur.  En daar komt met een eerste vast verkooppunt verandering in.

De Natuurfrituur was enkele maanden terug te gast op Berchem Bruist, en vooral het avondfeest zal mij nog lang heugen. In de loop van de dag werd ook duidelijk dat het district, de meest plaatselijke overheid, ook investeert in de buurt van de Statiestraat. Dat doet ze onder andere in het kader van het project 'straat met het beste klimaat', waarbij het de bedoeling is zowel duurzame handelaars aan te trekken, als bestaande handelaars uit te nodigen tot het verkopen van duurzame diensten en goederen.

Vanaf vandaag beginnen we terug aan een rondje 'productiemiddelen' bij elkaar brengen: geld, materieel en materiaal, een pand, personeel en... last but not least: U , de burger die graag heel goede frietjes eet, die het sociale en het ecologische aspect van onze werking belangrijk vindt en die ook mede-eigenaar van uw eigen frituur wil worden.

We hebben ongeveer 20 % van het nodige kapitaal. Dus bij deze een oproep om toch massaal deel te nemen. Dan kunnen we na de zomer in Berchem samen biofrietjes en veggie balletjes in tomatensaus eten...