zondag 1 mei 2011

CVBA VSO De Natuurfrituur verlaagt drempel naar biologische voeding (mvovlaanderen.be)

Als u onlangs de Ecopop-beurs in Kortrijk of het Once Upon a Festival in Laarne bezocht, hebt u de biofrietjes, zelfgemaakte sauzen en vegetarische snacks van De Natuurfrituur misschien al geproefd. Deze mobiele frituur uit Gent is om meerdere redenen een uitzondering in Vlaanderen. “We integreren onder andere sociale tewerkstelling en ecologie”, zegt Afgevaardigd Bestuurder Lucie Evers.

De drempel naar biologische producten verlagen, is een deel van de missie van De Natuurfrituur. De mobiele frituur bakt biologisch en vegetarisch voor ieders smaakpapillen. Lucie Evers en co bakken dus ook voor mensen die nog nooit biologisch gegeten hebben. Dat leidt wel eens tot verrassende vragen: “Als mensen zien dat we volledig biologisch bezig zijn, vragen ze vaak waar de frieten en ingrediënten vandaan komen. We krijgen ook wel eens de vraag of we de aardappelen zelf schillen.”


Eigen netwerk
Natuurlijk is dat het geval. De voorbereidingen, zoals het maken van de tartaar, gebeuren door mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt. “Aangezien we in de opstartfase zitten, kunnen we nog geen werknemers vast in dienst nemen. We werken met tijdelijke contracten. Op termijn willen we een nog duurzamere werkgever worden en onze werknemers een vast contract aanbieden”, zegt Evers. De coöperatieve vennootschap (CVBA) werd opgericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier te werk te stellen, wat meteen het VSO-gedeelte van CVBA VSO verklaart.

“Zowel studenten als doelgroepmedewerkers werken in De Natuurfrituur. Ik wil een zo divers mogelijke ploeg samenstellen”, meent Evers. Daar voegt ze aan toe dat medewerkers vinden niet gemakkelijk is. “Ik heb al samengezeten met verschillende partijen, waaronder de VDAB. Toch merk ik dat het gemakkelijker is om via mijn eigen netwerk mensen te vinden. Ik heb ook het voordeel dat ik ervaringsdeskundige in de kansarmoede ben en dus weet hoe bepaalde groepen te bereiken.”

Businessmodel
Vorig jaar ging De Natuurfrituur nog als ‘De Natuurfrituur Merel’ door het leven. De frituur werd met eigen middelen gebouwd door een biominded koppel. Na een jaar hielden ze het voor bekeken. Lucie Evers stortte zich op het project en gaf De Natuurfrituur in januari 2011 een nieuw leven als coöperatieve vennootschap. Evers – geen onbekende in de Vlaamse duurzaamheidswereld – ontwikkelde een businessmodel en een financieel plan voor de noodlijdende frituur. “Marketing, netwerken en competenties zijn ontzettend belangrijk voor het succes van De Natuurfrituur”, beklemtoont ze.

In januari werd de frituur door bedrijvencentrum De Punt erkend als sociaal incubatieproject. Daaruit werd de vennootschap opgericht. Concreet betekent dit dat De Natuurfrituur CVBA VSO vele kleine aandeelhouders heeft. Die sprak Evers aan via digitale media zoals Facebook en een blog. Zo ging de bal aan het rollen: “Ik heb in januari één artikel op mijn blog geschreven, een Facebook-pagina aangemaakt, en één e-mail rondgestuurd. De reacties daarop waren heel positief. Ik had al ervaring met fondsen werven bij particulieren en ook nu verliep dat redelijk vlot. Na zes weken had ik al de helft van het nodige kapitaal opgehaald.” Een aandeel van De Natuurfrituur kost 250 euro. Coöperanten zijn nog steeds welkom.

Potverdorie, eet normaal
“Ik heb nog geen tijd gehad om een tweede kapitaalsronde te organiseren. We hebben op korte tijd veel orders van klanten gekregen. Elke week zit vol tot eind juni, op de Gentse Feesten hebben we waarschijnlijk een leuke plek gevonden en ook de eerste boekingen voor het najaar lopen binnen. Dat had ik niet verwacht”, vertelt Evers fier.

De Natuurfrituur is een eventcateraar die u overal tegen komt: bij natuurwandelingen, op trouwfeesten, babyborrels, nieuwjaarsrecepties, personeelsfeestjes, beurzen en zelfs op school en bij de jeugdbeweging. “We werken momenteel mee aan het Vredeseilanden-project ‘Potverdorie, eet normaal’ dat duurzame voeding bij jongeren promoot. Als ze deelnemen, kunnen ze een bezoek van De Natuurfrituur en 50 gratis bakjes friet winnen.”

De gelukkige winnaars kunnen kennismaken met een biologisch gecertificeerd menu. “We doen hard ons best om de beste van de klas te zijn en hebben een biogarantie-label. Daar schuilt een heel controlesysteem achter. We moeten de audits zelf betalen, maar dat is het waard”, vindt Evers.

De prijs van biologische friet ligt iets hoger dan die van de doorsnee friet. “Onze overheadkosten zijn veel hoger dan die van een normale frituur. Die vangen we deels zelf op en rekenen we deels door aan de klant. We zien er op toe dat de prijs concurrentieel blijft.” Voor een pak biologische frietjes met saus betaalt u 3 euro. Een snack kost 2 euro.

Not-dogs
“Wat u zeker eens moet uitproberen is de zelfgemaakte tartaar. Dat is een grote publiekslieveling. We maken trouwens al onze sauzen zelf, van tartaar tot cocktail en chili. Alleen biologische mayonaise en ketchup kopen we aan. We verkopen ook not-dogs (vegetarische hotdogs, nvdr) en allerlei snacks zoals spinazienuggets en bitterballen. Qua snacks is onze Boskroket een winnaar. Dat is een alternatief voor de vleeskroket met champignons. Zelfs verstokte vleeseters vinden die heel lekker, omdat de smaak en de textuur sterk lijken op die van de traditionele vleeskroket. We vinden het heel belangrijk om in de eerste plaats lekker eten te maken. Het moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook een meerwaarde op uw bord creëren.”

Honger gekregen? Op Facebook staat waar u De Natuurfrituur terug kunt vinden.

Suzanne Gielis
http://www.mvovlaanderen.be/kenniscentrum/praktijkvoorbeeld/cvba-vso-de-natuurfrituur-verlaagt-drempel-naar-biologische-voeding/t/bedrijf-en-buurt