vrijdag 23 maart 2012

'Boskroketten zijn heerlijk' (Het Nieuwsblad)

We hebben voor een frituur gekozen omdat dat oer-Vlaams is
GENT - NatuurFrituur is geselecteerd voor de 'Grote Prijs voor Toekomstige Generaties'. Het mobiel frietkraam is dan ook ten voeten uit groen. Alles wat er over de toonbank gaat, is biologisch gekweekt en bitterballen en lookworsten ruimen er plaats voor kroketten met champignons.

Lucie Evers besliste begin 2011 om ook hét favoriete restaurant van de Belg duurzaam te maken. Ze kocht een mobiel frietkraam en toverde dat om tot haar NatuurFrituur, waarmee ze naar feesten en evenementen trekt. Van de frieten, over de sausjes, tot de snacks, alles wat je in het frietkraam vindt, is biologisch. En vegetarisch. Geen curryworsten of berenpoten dus, maar boskroketten en veggie-stoofvlees en -ballekes in tomatensaus.

'We hebben voor een frituur gekozen omdat dat oer-Vlaams is. Zo wilden we de drempel verlagen om duurzaam te eten', zegt Evers. 'Toch merken we dat veel mensen die ons boeken, nog schrik hebben dat hun vleesetende familieleden het concept niet zullen lusten. Maar wees gerust, als ze onze boskroketten geproefd hebben, worden zelfs rasechte vleeseters fans.'

NatuurFrituur is een coöperatieve waarin mensen die moeilijk hun weg vinden op de arbeidsmarkt, aan het werk gezet worden. 'Nu is dat maar af en toe, maar we hopen dat we hen ooit vast werk kunnen geven.'

Evers plant dan ook 'vaste' NatuurFrituren in Gent, Brussel en Antwerpen. De mensen kunnen er zelf voor zorgen dat die er komen door aandelen te kopen van onze coöperatieve. Een aandeel kost 250 euro en je kan er maximum vier kopen.

Omdat het hele NatuurFrituur-concept duurzaam is, maakt het project kans op de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. In april kiest een jury vier genomineerden uit de twaalf Oost-Vlaamse kandidaten. Op 12 juni wordt de uiteindelijke winnaar gekozen. Die wint 5.000 euro.